“Türkiye’deki böbrek yetmezliğinin nedeni diyabet ve obezite!”

Türk Nefroloji Derneği Verilerine Göre Türkiye’de Diyaliz Hasta Sayısında Artış

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, Türk Nefroloji Derneği’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2003 yılında diyalize giren hasta sayısının 26 bin 115 olduğunu, bu rakamın 2023 yılında 67 bin 132’ye yükseldiğini belirtti. Ekmekçi, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi faktörlerin böbrek yetmezliği hastalığındaki artışta önemli rol oynadığını vurgulayarak, “Obezite, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunudur” dedi.

13 Mart Dünya Böbrek Günü’nde yapılan açıklamalarda konuşan Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, Türkiye’de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hasta sayısında her yıl artış yaşandığını ifade etti. Son 20 yılda diyaliz hastalarının sayısındaki ürkütücü artışın, mevcut sorunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Ekmekçi, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi faktörlerin yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması, hareketin hayatın bir parçası haline getirilmesi gerekliliğini vurguladı. Tıp alanındaki gelişmelerin, özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların daha uzun süre tedavi edilmesine olanak sağladığını belirterek, bu durumun kronik böbrek yetmezliği vakalarını artırdığına dikkat çekti.

  • Kalp ve Damar Sistemi Etkileniyor

Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, kronik böbrek yetmezliğinin birçok organ sisteminde sorunlara neden olduğunu belirtti. Hastalarda en çok kalp ve damar sisteminin etkilendiğini ve koroner arter hastalığı ile kalp yetmezliği riskinin arttığını ifade etti. Ayrıca iskelet sisteminde kemik erimesi ve deformitelerin görülebileceğini, anemi, hipertansiyon, cilt rahatsızlıkları ve cinsel işlev bozuklukları gibi sorunların da ortaya çıkabileceğini belirtti. Tuzun böbrekler için zararlı olduğunu vurgulayarak, tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi.

  • Fazla Kilolardan Kurtulmak Şart

Kronik böbrek yetmezliği tedavisinin bir nefroloji uzmanı tarafından yapılmasının önemine değinen Prof. Dr. Ekmekçi, sağlıklı bir yaşam için fazla kilolardan kurtulmanın önemli olduğunu belirtti. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulması, kontrolsüz ilaç kullanımından kaçınılması, yeterli sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, diyabet ve hipertansiyon gibi durumlarda kan şekeri ve kan basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Kronik böbrek hastalığının erken teşhisinin önemine değinen Ekmekçi, düzenli doktor kontrolünün böbreklerin korunması açısından hayati olduğunu belirtti.

Related Posts

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yetmez, önce genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …