Emeklilikte dinlenme değil geçinme derdi: Emekli geçinemiyor, çalışmak zorunda kalıyor

Emeklilik Düşük Maaşlar Nedeniyle Erteleniyor

Yaşlı nüfusun çalışma hayatındaki durumu günden güne değişiyor. Bugünlerde, emeklilik maaşıyla geçinmenin güçlüğü nedeniyle birçok emekli, tekrar iş hayatına atılmak zorunda kalıyor. Gelecekteki maaş ve ücret kesintilerini gören emekliler, emeklilik planlarını ertelemeyi tercih ediyor. Verilere göre, 2014 yılında işgücünden çekilen erkek sayısı 1 milyon 642 binden 2023 yılında 1 milyon 581 bine gerilerken, kadınlarda ise bu rakam 574 binden 707’ye yükseldi.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın “İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi Raporu”nda emeklilik durumu da detaylıca incelendi. Rapora göre, Türkiye’de işgücünden ayrılan emeklilerin yaş ve cinsiyet dağılımları incelendiğinde, emeklilik kararı veren bireylerin eğilimleri büyük ilgi çekiyor.

Kadınlarda Artış Gözlemlendi

Erkeklerde 40-64 yaş aralığında işgücünden çekilenlerin oranı 2014 yılında %61.4 iken, 2023 yılında %52.7’ye geriledi. Kadınlarda ise 2014 yılında %7.8 olan bu oran, 2023 yılında %8.5’e yükseldi. 2023 yılında, 50-64 yaş aralığındaki işgücünden çekilenlerin toplamı 2 milyon 89 bin kişiydi. Bu gruptaki 1 milyon 458’i erkek, 631’i ise kadındı.

Geçen yıllara göre incelendiğinde, 40-64 yaş aralığında emeklilik nedeniyle işgücünden çekilen erkeklerin oranında düşüş yaşanırken, kadınlarda ise artış yaşandığı gözlemlendi. Özellikle 40-44 ve 45-49 yaş gruplarında kadın ve erkekler arasında emeklilikle ilgili düzenlemelerin etkisiyle artışlar olduğu belirlendi.

İş Gücünden Çekilme Oranları Artıyor

Erkeklerde 40-44 yaş aralığında işgücünden çekilme oranı 2022’de %5.5 iken, 2023’te %8.9’a yükseldi. Benzer şekilde, 45-49 yaş aralığında bu oran 2022’de %14.8 iken, 2023’te %28.7’ye çıktı. Kadınlarda da benzer bir artış eğilimi gözlendi.

Rapora göre, 50-64 yaş aralığında erkekler arasında işgücünden çekilme oranlarının yükselirken, kadınlarda emeklilik nedeniyle işgücünden çekilme durumunun önemli hale geldiği ifade ediliyor.

Related Posts

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.

ATM’lerde yeni dönem: Bankaların büyük değişikliği bugün başladı!

Bankalar 2025 yılında ATM para yatırma limitlerinde güncellemeye gitti. Yeni düzenlemeler, müşterilerin işlem güvenliği ve hızını artırmayı hedefliyor. Kullanıcıların işlem öncesi limitleri kontrol etmeleri önem taşıyor.

Denetimler başladı: O şekilde altın alanlara büyük cezalar yolda!

Kredi kartıyla altın alıp nakde çevirenler mercek altına alındı. Bankalar ve denetim kurumları bu yöntemi kullananlara karşı harekete geçti. Hem kullanıcılar hem de kuyumcular ciddi yaptırımlarla karşılaşabilir.

En düşük emekli maaşına yapılacak zam belli oldu

TÜİK verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi için 6 aylık enflasyon farkı yüzde 16,67 olarak kesinleşti. Gelecek hafta Meclis’e sunulacak kanun teklifi ile en düşük emekli maaşına da aynı oranda zam yapılması beklenirken, böylelikle 14 bin 469 TL’lik en düşük emekli aylığı 16 bin 880 liraya yükselecek.

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Bakan Işıkhan’dan en düşük emekli aylığına ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığıyla ilgili 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verilerinin ardından konu ile ilgili rakamın kısa süre sonra Meclis’e sunulacağını açıkladı.