Emeklilikte dinlenme değil geçinme derdi: Emekli geçinemiyor, çalışmak zorunda kalıyor

Emeklilik Düşük Maaşlar Nedeniyle Erteleniyor

Yaşlı nüfusun çalışma hayatındaki durumu günden güne değişiyor. Bugünlerde, emeklilik maaşıyla geçinmenin güçlüğü nedeniyle birçok emekli, tekrar iş hayatına atılmak zorunda kalıyor. Gelecekteki maaş ve ücret kesintilerini gören emekliler, emeklilik planlarını ertelemeyi tercih ediyor. Verilere göre, 2014 yılında işgücünden çekilen erkek sayısı 1 milyon 642 binden 2023 yılında 1 milyon 581 bine gerilerken, kadınlarda ise bu rakam 574 binden 707’ye yükseldi.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın “İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi Raporu”nda emeklilik durumu da detaylıca incelendi. Rapora göre, Türkiye’de işgücünden ayrılan emeklilerin yaş ve cinsiyet dağılımları incelendiğinde, emeklilik kararı veren bireylerin eğilimleri büyük ilgi çekiyor.

Kadınlarda Artış Gözlemlendi

Erkeklerde 40-64 yaş aralığında işgücünden çekilenlerin oranı 2014 yılında %61.4 iken, 2023 yılında %52.7’ye geriledi. Kadınlarda ise 2014 yılında %7.8 olan bu oran, 2023 yılında %8.5’e yükseldi. 2023 yılında, 50-64 yaş aralığındaki işgücünden çekilenlerin toplamı 2 milyon 89 bin kişiydi. Bu gruptaki 1 milyon 458’i erkek, 631’i ise kadındı.

Geçen yıllara göre incelendiğinde, 40-64 yaş aralığında emeklilik nedeniyle işgücünden çekilen erkeklerin oranında düşüş yaşanırken, kadınlarda ise artış yaşandığı gözlemlendi. Özellikle 40-44 ve 45-49 yaş gruplarında kadın ve erkekler arasında emeklilikle ilgili düzenlemelerin etkisiyle artışlar olduğu belirlendi.

İş Gücünden Çekilme Oranları Artıyor

Erkeklerde 40-44 yaş aralığında işgücünden çekilme oranı 2022’de %5.5 iken, 2023’te %8.9’a yükseldi. Benzer şekilde, 45-49 yaş aralığında bu oran 2022’de %14.8 iken, 2023’te %28.7’ye çıktı. Kadınlarda da benzer bir artış eğilimi gözlendi.

Rapora göre, 50-64 yaş aralığında erkekler arasında işgücünden çekilme oranlarının yükselirken, kadınlarda emeklilik nedeniyle işgücünden çekilme durumunun önemli hale geldiği ifade ediliyor.

Related Posts

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir