Zehre rağmen hayatta kalıyorlar… Tahtakurularında tehlikeli mutasyon

Tahtakurularında Tehlikeli Mutasyon: Zehire Rağmen Hayatta Kalıyorlar

II. Dünya Savaşı sonrası kimyasal devrimle birlikte, özellikle DDT gibi güçlü böcek ilaçlarının bulunmasıyla tahtakuruları büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Ancak 2000’li yıllardan itibaren, bu kaşıntılı parazitler hayatımıza yeniden girmeye ve dünya genelinde seyahatlerimize eşlik etmeye başladı.

Virginia Tech’ten entomologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, tahtakurularının bu dayanıklılığının sebebini ortaya koydu. Araştırma kapsamında ABD’nin 22 eyaleti ve Kanada’nın 4 bölgesinden toplanan 134 farklı tahtakurusu popülasyonu incelendi.

Tahtakurusu popülasyonları genetik olarak oldukça iç içe olduğundan, araştırmacılar her gruptan sadece bir bireyi genetik taramaya tabi tuttu. İki tahtakurusu örneğinde, sinir sistemi ile ilişkili kimyasal yollarda aminoasit değişimine yol açan bir nokta mutasyonu tespit edildi.

Araştırmacılar, bu mutasyonun A302S Rdl geni mutasyonu olduğunu ve Alman hamamböceklerinde de benzer direnç mekanizmalarına yol açtığını belirledi. Bu genetik değişim, 1940’larda DDT’ye alternatif olarak geliştirilen ve çevrede uzun süre kalıcı etkiler yaratan dieldrin isimli insektiside karşı direnç sağlıyordu.

Dieldrin, fipronil adlı günümüzde yaygın kullanılan bir böcek ilacıyla kimyasal benzerlik taşıyor. Fipronil, daha kısa ömürlü olması nedeniyle daha kabul edilebilir bir seçenek olarak görülse de, çevresel etkileri hâlâ ciddi boyutta. Tahtakurularının geliştirdiği Rdl mutasyonu, bu maddeye karşı da direnç kazanmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, bu mutasyonun ne zaman ortaya çıktığından emin değil. Ancak tahtakurularının 1990’larda yasaklanan dieldrin gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmış olması, bu dayanıklılığın yeni olmayabileceğini düşündürüyor.

Related Posts

Demiryoluna kurulan dünyanın ilk sökülebilir güneş enerjisi santrali

İsviçre merkezli girişim Sun-Ways, demiryolu hatları üzerinde kurulabilen ve sökülebilen güneş enerjisi santralini resmen devreye aldı. Neuchatel şehrinden Alp dağlarına uzanan aktif bir demiryolu hattına kurulan 18 kW gücündeki tesis, 28 Nisan …

YouTube, 10 yıl aradan sonra video oynatıcısının tasarımını değiştiriyor: İşte görünümü

YouTube, tam 10 yıl aradan sonra video oynatıcısında kapsamlı bir tasarım değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük video paylaşım platformu, web sürümü için yeniden tasarlanmış bir video oynatıcısı devreye almaya başladı. Ancak …

Microsoft, tartışmalı Recall’u ve yapay zekalı Windows aramayı kullanıma sundu

İlk duyurusundan neredeyse bir yıl sonra, Microsoft sonunda tartışmalı “Recall” özelliğini genel kullanıma sunuyor. Copilot Plus PC’lerde yaptığınız hemen her şeyin ekran görüntüsünü alan bir özellik olan Recall, bugün geliştirilmiş yapay zeka …

Motorola Razr 60 serisi tanıtıldı! İşte özellikleri

Motorola, iki yeni katlanabilir telefon modelini tanıttı. Razr 60 ve Razr 60 Ultra adını taşıyan cihazlar, donanım ve tasarım anlamında önemli güncellemelerle geliyor. Her iki model de; daha yüksek performans, gelişmiş ekran teknolojileri ve yapay …

Realme 14T tanıtıldı: Giriş seviyesinde cazip alternatif

Realme, yeni giriş seviyesi modeli Realme 14T’yi duyurdu. MediaTek’in 5G destekli Dimensity 6300 yonga setinden güç alan telefon, AMOLED ekranı ve 6000 mAh bataryası ile uygun fiyatlı akıllı telefon arayan müşteriler için cazip bir seçenek …

iOS 19 ile Sahne Yöneticisi iPhone’lara geliyor

Apple’ın iOS 19 ile USB-C’li iPhone’lara harici ekran desteği ekleyeceği söyleniyor. iPhone kullanıcıları Sahne Yöneticisi benzeri bir arayüzde telefonda yaptıkları işlemleri daha büyük ekranda yapabilecek, daha fazla alan olacağından birden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir