Uzaylılar, Dünya ile iletişime geçmeye mi çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, antik bir galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” olarak bilinen gizemli bir sinyal keşfetti. Bu sinyaller milyarlarca ışık yılı uzaklıkta tespit edildi.

UZAYLILAR DÜNYA İLE İLETİŞİME GEÇMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, bu derin uzay sinyallerinin, dünya dışı varlıkların Dünya ile iletişim kurma girişimleri olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara delikler ya da çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyor.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama yapan bir hızlı radyo patlaması belirledi. Bu patlamalar çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Bu sinyalin benzersiz kılanı, kaynağının “ölü” bir galaksiye kadar izlenmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR TAKİP EDİLDİ

Daha önce, FRB’lerin genç galaksilerden geldiği düşünülüyordu. Ancak uzmanlar, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar izledi. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksinin son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar keşfedilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer almaktadır.” dedi.

Milisaniyeler içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üretebilen kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının kaynağı tam olarak bilinmese de, genellikle uzak galaksilerdeki ölmekte olan yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB keşfettiler, ancak yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edildi.

Related Posts

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …

Chatgpt’den iş dünyasına özel yeni özellikler: Bulut entegrasyonu ve toplantı kaydı geldi

Bu yenilikler arasında farklı bulut servisleriyle entegrasyonlar, toplantı kayıt ve döküm özellikleri ve derinlemesine araştırma için araç bağlantılarını sağlayan MCP (Model Bağlam Protokolü) desteği bulunuyor. BULUT SERVİSLERİYLE GÜÇLENDİRİLMİŞ …

iPhone 17 Pro Max’e ait olduğu iddia edilen video yayınlandı

Apple’ın iPhone 17 serisini tanıtmasına birkaç ay kalmışken, yeni görüntüler sızdırılmaya devam ediyor.

Instagram’ı mutlaka güncelleyin: Pili tüketen sorun çözüldü

Instagram, Android cihazlarda pilin erken tükenmesine yol açan sorunu çözdü. Yeni güncellemeyi indirenlerin şarjları daha uzun süreler dayanıyor…

Uzaydan gelen gizemli sinyal: 44 dakikada bir tekrarlanıyor

NASA’nın Chandra X-ışını Teleskobu, daha önce benzeri görülmemiş kozmik bir nesnenin, aynı anda hem radyo dalgaları hem de X-ışınları yaydığını tespit etti. Sinyalin her 44 dakikada bir tekrarlandığı belirtildi.