Türkiye, 2028 yılında resmen Ay’a gidecek!

Türkiye, Chang’e 8 Göreviyle Ay’a Gidiyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin uzaydaki en önemli uluslararası işbirliklerinden birini duyurdu. 2028 yılında Çin’in Chang’e 8 görevi kapsamında Ay’ın Güney Kutbu’na iki uzay aracı gönderilecek.

Türkiye, Ay’a Rover Gönderen Altıncı Ülke Olacak

Bu historik görevle birlikte Türkiye, Ay’a rover gönderen altıncı ülke olacak ve Güney Kutbu’na iniş yapan ilk ülke olma unvanını elde edecek. Çin, Chang’e 8 göreviyle Ay’ın güney kutbunu keşfetmeyi ve gelecekte kurulacak Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu için önemli veriler toplamayı amaçlıyor.

Türkiye, Pakistan, Rusya, Tayland, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerle birlikte Chang’e 8 görevine dahil oldu. Görev kapsamında iki mikro keşif robotu (rover) Ay yüzeyine inecek ve burada keşiflerde bulunacak.

Bu mikro keşif araçları, yaklaşık 5 kilogram ağırlığında olacak ve yapay zeka desteğiyle çalışacaklar. Kendi rotalarını belirleyip otonom şekilde hareket edecek olan robotlar, 3D haritalama yapacak ve birbirlerine yön verecekler.

Görev sayesinde Türkiye, Ay’a aynı anda iki rover gönderen ilk ülke olacak ve Ay’ın Güney Kutbu’na keşif aracı indiren ilk ülke olarak tarihe geçecek. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye’nin Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda özgün bilgi üretmeye ve kritik teknolojiler geliştirmeye devam ettiğini belirtti.

Chang’e 8 görevinin ana hedefi ise Ay’ın Güney Kutbu’nda bulunan Mons Mouton platosuna iniş yapmak olacak. Bu bölge, kalıcı karanlık alanlar içermesi ve su buzu barındırması bakımından büyük önem taşıyor.

Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …