Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye, Stratejik Gıda Stok Merkezi olabilir

AA

Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Türkiye’yi küresel ve bölgesel düzeyde “stratejik gıda stok merkezi” olarak görmek istediğini açıkladı. Bakan Yumaklı, “Tüm teknik değerlendirmeler tamamlandı. Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle, Türkiye’nin bu alandaki konumunu kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

İbrahim Yumaklı’nın bu açıklamaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen “Tarım Diplomasisi Atölyesi” etkinliğinde yapıldı. Tarımın artık bir üretim faaliyetinden öte, ülkeler arasında barışı ve işbirliğini güçlendiren bir stratejik diplomasi aracına dönüştüğünü vurgulayan Bakan Yumaklı, “Tarım Diplomasisi: Yeni Bir Dönemin Anahtarı” ifadesini kullandı.

Yumaklı, Türkiye’nin tarım diplomasisinde öncü bir ülke olduğunu ve uluslararası platformlardaki etkin rolüyle dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye’nin FAO, G20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kurumlarla yürüttüğü projelerle, uluslararası işbirliğiyle kalıcı çözümler üretmeye devam ettiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal gücünü ve stratejik merkez olma potansiyelini vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek tarımsal hasılasına sahip olduğunu ve dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracat hacminin bu başarıyı kanıtladığını söyledi.

Bakan, WFP’nin Türkiye’yi stratejik stok merkezi olarak görmesine ilişkin detayları paylaşarak, Türkiye’nin güçlü lojistik kapasitesi ve gıda üretim gücü sayesinde bu rolü başarıyla üstlenebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ilerleyen sürecin gereken altyapısının hazır hale getirildiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, su kaynaklarının etkin kullanımı, iklim değişikliğine karşı alınan önlemler ve çölleşmeyle mücadeleye odaklanarak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye olarak uluslararası alanda çözümler üretmeye odaklandıklarını ve bu doğrultuda birçok uluslararası kuruluşla işbirliği yaptıklarını açıkladı.

“Türkiye, Kendine Yeterlilikte Stratejik Ürünlerde Güçlü”

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin stratejik ürünlerde kendine yeterli bir ülke olduğunu belirterek, sahip oldukları üretim kapasitesiyle krizlere karşı dirençli ve güçlü bir tarım altyapısına sahip olduklarını ifade etti.

Related Posts

Liste değişti: Tarım Bakanlığı sahte markaları ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni listede peynirden zeytinyağına kadar birçok üründe taklit ve tağşiş tespit edildi.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir