Şimşek: İzahı kabul edilmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak

Enflasyon Muhasebesi Denetimleri Hakkında Açıklamalar

Bakanlık kaynaklarına göre, enflasyonla birlikte mali tabloların etkilerden arındırılması için 2023 yılı kararıyla 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesi uygulamaları tekrar yürürlüğe girdi. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini amaçlayan bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, enflasyon düzeltmesi sonucunda vergi yükümlülükleri ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yanlış ve usulsüz uygulamalara yönelik denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya suiistimal eden mükelleflere odaklanmaktadır.

İzahı Kabul Edilemeyenler İncelemeye Alındı

VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hatalı işlem yaptıkları değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleriyle ilgili açıklamalar yapmaları için izaha davet edildi. Yapılan incelemeler neticesinde hatalı uygulama kabul eden mükellefler, yeni beyannamelerini verdiler ve enflasyon muhasebesi uygulamalarında 13,5 milyar liraya yakın artış sağlandı.

Hatalı uygulamalar tespit edilen ve izahları kabul görmeyen mükellefler ise detaylı inceleme sürecine alındı. Bu süreçte tespit edilen mükelleflerle ilgili matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı belirlendi. Denetim sürecinin devamında, bu tutarın artması beklenmektedir.

“Mükellef Haklarına Saygı Göstermek Önemli”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmelerinin usule uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini doğru bir şekilde vererek ileride cezalı durumlarla karşılaşmamalarının önemine değindi.

“Dezenflasyon Sürecinde Düzeltme İhtiyacı Azalacak”

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesi denetimlerinin işletmeler ve kamu maliyesi için şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirtti. “Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, düzeltme ihtiyacının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir