Şimşek: İzahı kabul edilmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak

Enflasyon Muhasebesi Denetimleri Hakkında Açıklamalar

Bakanlık kaynaklarına göre, enflasyonla birlikte mali tabloların etkilerden arındırılması için 2023 yılı kararıyla 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesi uygulamaları tekrar yürürlüğe girdi. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini amaçlayan bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, enflasyon düzeltmesi sonucunda vergi yükümlülükleri ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yanlış ve usulsüz uygulamalara yönelik denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya suiistimal eden mükelleflere odaklanmaktadır.

İzahı Kabul Edilemeyenler İncelemeye Alındı

VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hatalı işlem yaptıkları değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleriyle ilgili açıklamalar yapmaları için izaha davet edildi. Yapılan incelemeler neticesinde hatalı uygulama kabul eden mükellefler, yeni beyannamelerini verdiler ve enflasyon muhasebesi uygulamalarında 13,5 milyar liraya yakın artış sağlandı.

Hatalı uygulamalar tespit edilen ve izahları kabul görmeyen mükellefler ise detaylı inceleme sürecine alındı. Bu süreçte tespit edilen mükelleflerle ilgili matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı belirlendi. Denetim sürecinin devamında, bu tutarın artması beklenmektedir.

“Mükellef Haklarına Saygı Göstermek Önemli”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmelerinin usule uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini doğru bir şekilde vererek ileride cezalı durumlarla karşılaşmamalarının önemine değindi.

“Dezenflasyon Sürecinde Düzeltme İhtiyacı Azalacak”

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesi denetimlerinin işletmeler ve kamu maliyesi için şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirtti. “Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, düzeltme ihtiyacının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir