Santorini depremlerinin izleri Osmanlı döneminin ilk jeoloji kitabından çıktı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Araştırma Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Araştırmacı: “Santorini’deki Yer Hareketleri Tarihsel Bir Gerçeği Yansıtıyor”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Araştırma Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden araştırmacı Mostafavi Maresht, Yunanistan’ın Santorini Adası’nda meydana gelen yer hareketlerinin geçmişte de benzerlerinin yaşandığını belirtti. Maresht, “Tarihsel açıdan örtüşüyor, o gün yaşanan olaylar bugünkü (Santorini’deki) olaylarla benzer” dedi.

Maresht, Santorini Adası’nda 26 Ocak’tan bu yana meydana gelen depremleri ve olası volkanik aktiviteleri Osmanlı döneminin ilk jeoloji kitabı olan “İlm-i Tabakatü’l Arz”a referans göstererek değerlendirdi. Bölgenin yoğun bir “deprem fırtınası” ile karşı karşıya olduğunu belirten Maresht, sismik olarak gözlem yapılan bölgelerde 18 bin 400’den fazla depremin kaydedildiğini açıkladı.

1300’ünün ortalama 3 ila 5,3 büyüklüğünde olan bu depremlerin başlangıç noktasının Santorini Adası ile Kolumbo denizaltı volkanını kapsayan 30 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde bir bölge olduğunu belirten Maresht, “Tarih tekerrür eder” ifadesinin sadece tarihi olaylar için değil, jeoloji için de geçerli olduğunu vurgulayarak Santorini’deki yer hareketlerinin 100 yıl önce de meydana geldiğini kaydetti.

Kitapta Akdeniz (Behri-sefid) havzasındaki yanardağların anlatıldığını ve en büyük volkanların “Vezüv”, “Etna”, “Stromboli” ve “Santorini” adlarıyla anıldığını belirten Maresht, Ege Denizi’ne o dönemde Adalar Denizi denildiğini hatırlattı. Ayrıca, kitapta Rodos Adası yakınlarında, şimdiki adı “Nisiros” olan “İncirli” Adası’nda yaşanan patlamanın yer aldığını ve bu adanın halen volkan yayı üzerinde, Santorini ile aynı hizada bulunduğunu belirtti.

Maresht, tarihte Etna’da yaşanan volkanik patlamaya da kitapta yer verildiğini ve bu patlama sonucu çıkan lavların kilometrelerce uzağa ulaştığını aktardı. Son olarak, 2011’de Santorini’de yaşanan yer hareketliliğinin zamanla durulduğunu hatırlatarak olayların benzerliklerine dikkat çekti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Bu soruya 2 bin yıldır cevap aranıyor: Büyük İskender’in ölüm nedeni neydi? Ünlü bilim insanı inanılmaz gerçeği açıkladı

Ziyafet sofrasının başına oturmuş keyifle yiyip içmekteyken bir anda acıyla bağırmaya başladı. Karın ağrısı ve ateş belirtileriyle yatak istirahati tavsiye edildi. 13 gün sonra hayatını kaybetti. Yeni bir araştırma, Büyük İskender’in 2 bin yıldır gizemini koruyan ölümüne dair çok ilginç detaylar ortaya koydu.

Özgür Özel, Malatya’da “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginde konuşuyor

Özgür Özel, Malatya’da “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginde konuşuyor

Samsun’da yangın çıkan daire küle döndü

Samsun’da bir binanın en üst katındaki dairede çıkan yangın söndürüldü.

Müsavat Dervişoğlu’ndan Lozan Anıtı önünde sert açıklamalar: ‘İyi dinle efendi!’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Edirne’de bulunan Lozan Anıtı önünde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Dervişoğlu, “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi.

İsrail “yardım tuzağında” 773 Filistinliyi katletti!

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde, ABD İsrail güdümlü “Gazze İnsani Yardım Vakfı” kanalıyla kurulan “yardım dağıtım merkezleri”ne düzenlediği saldırılarda 27 Mayıs’tan bu yana 773 Filistinli yaşamını yitirdi, 5 bin 101 kişi ise yaralandı. 41 kişinin …

Tutuklanan CHP’li Belediye Başkanları için Bodrum’un en güzel yerine Demokrasi v Özgürlük- zeytin ağacı dikilecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tutuklanan 15 CHP’li belediye başkanı için Belediye Meydanı’nda eylem ve basın açıklaması düzenlendi. Eyleme yanında 6 yaşındaki Zeytin ağacı ile gelen ilçe başkanı Tuna Işın “Bu zeytin ağacının her bir dalında bugün cezaevinde yatan demokrasi kahramanlarının isimleri yaşayacak. Son tutuklumuz cezaevinden çıktığı gün bu demokrasi ve özgürlük ağacını Bodrum’un en güzel yerine dikeceğiz” dedi.