Santorini depremlerinin izleri Osmanlı döneminin ilk jeoloji kitabından çıktı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Araştırma Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Araştırmacı: “Santorini’deki Yer Hareketleri Tarihsel Bir Gerçeği Yansıtıyor”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Araştırma Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden araştırmacı Mostafavi Maresht, Yunanistan’ın Santorini Adası’nda meydana gelen yer hareketlerinin geçmişte de benzerlerinin yaşandığını belirtti. Maresht, “Tarihsel açıdan örtüşüyor, o gün yaşanan olaylar bugünkü (Santorini’deki) olaylarla benzer” dedi.

Maresht, Santorini Adası’nda 26 Ocak’tan bu yana meydana gelen depremleri ve olası volkanik aktiviteleri Osmanlı döneminin ilk jeoloji kitabı olan “İlm-i Tabakatü’l Arz”a referans göstererek değerlendirdi. Bölgenin yoğun bir “deprem fırtınası” ile karşı karşıya olduğunu belirten Maresht, sismik olarak gözlem yapılan bölgelerde 18 bin 400’den fazla depremin kaydedildiğini açıkladı.

1300’ünün ortalama 3 ila 5,3 büyüklüğünde olan bu depremlerin başlangıç noktasının Santorini Adası ile Kolumbo denizaltı volkanını kapsayan 30 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde bir bölge olduğunu belirten Maresht, “Tarih tekerrür eder” ifadesinin sadece tarihi olaylar için değil, jeoloji için de geçerli olduğunu vurgulayarak Santorini’deki yer hareketlerinin 100 yıl önce de meydana geldiğini kaydetti.

Kitapta Akdeniz (Behri-sefid) havzasındaki yanardağların anlatıldığını ve en büyük volkanların “Vezüv”, “Etna”, “Stromboli” ve “Santorini” adlarıyla anıldığını belirten Maresht, Ege Denizi’ne o dönemde Adalar Denizi denildiğini hatırlattı. Ayrıca, kitapta Rodos Adası yakınlarında, şimdiki adı “Nisiros” olan “İncirli” Adası’nda yaşanan patlamanın yer aldığını ve bu adanın halen volkan yayı üzerinde, Santorini ile aynı hizada bulunduğunu belirtti.

Maresht, tarihte Etna’da yaşanan volkanik patlamaya da kitapta yer verildiğini ve bu patlama sonucu çıkan lavların kilometrelerce uzağa ulaştığını aktardı. Son olarak, 2011’de Santorini’de yaşanan yer hareketliliğinin zamanla durulduğunu hatırlatarak olayların benzerliklerine dikkat çekti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Arıcılığa başlayan engelli girişimci, siparişlere yetişmekte zorlanıyor

Van’ın Gevaş ilçesinde devlet desteğinden faydalanarak 91 kovanla arıcılığa başlayan hemofili hastası 31 yaşındaki Fatih Can, 2 yılda kovan sayısını 150’ye çıkarmasına rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

İran’ın misilleme saldırısının ardından bu sabah İsrail

İran, İsrail’e yönelik balistik ve hipersonik füze saldırılarına devam ederken İsrail’in güneyindeki Rehovot kenti ve Bat Yam’ı vurdu. Misilleme saldırısının ardından, kentteki enkaz görüntülendi.

İsrail – İran saldırıları: En kötü senaryolar neler?

İsrail – İran saldırıları: En kötü senaryolar neler?

Britanya, Orta Doğu’ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

Britanya, Orta Doğu’ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

Yandaş medya etkin pişmanlıktan faydalandı demişti! O isimden yalanlama

İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş hakkında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanacağı iddia edilmişti. Keleş sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamalarla iddiaları reddetti.

Netanyahu Yunanistan’a mı kaçtı? İşte Atina’ya inen o uçak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’ın olası saldırısından kaçıp Atina’ya sığındığı konuşuluyordu. Netanyahu’nun resmi uçağı, Yunanistan’daki Atina Havalimanı’nda görüntülendi. CNN Türk Muhabiri Serdar Er, kameraman Yasin Kamaloğlu ile birlikte bölgeden özel görüntülerle gelişmeleri aktardı.