Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

İklim Değişikliği Pirinçteki Arsenik Seviyesini Artırıyor

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle pirinçteki arsenik seviyesi artıyor. Bu durum, özellikle Asya ülkelerinde 2050 yılına kadar milyonlarca insanın kanser riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcaklıkların 2 derecenin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin artmasının, arsenik gibi zararlı maddelerin pirinç tanelerine daha kolay geçmesini sağladığını belirtiyor.

Pişirilirken de Arsenik Çekebiliyor

Araştırmaya göre, pirinç yetiştirilen toprakların ve sulamada kullanılan suyun arsenikle kirlenmiş olması durumunda, pirinçteki inorganik arsenik seviyesinin tehlikeli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca pirinç, pişirilirken kullanılan sudan da arsenik çekebiliyor.

Arsenik maruziyeti, akciğer, mesane ve cilt kanseri gibi birçok kanser türünün yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet, gebelik sorunları, nörogelişimsel bozukluklar ve bağışıklık sistemi problemleriyle de ilişkilendiriliyor.

Çalışmanın başyazarı Columbia Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, pirinçteki arsenik artışının yalnızca kanser değil, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını da ciddi ölçüde artırabileceğini gösteriyor” dedi.

7 Asya Ülkesi İncelendi

Araştırmacılar, 10 yıl boyunca sahada yapılan deneylerde 28 farklı pirinç türünü inceledi. Elde edilen verilerle, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın maruz kalacağı arsenik miktarı ve sağlık riskleri modellendi.

2050 yılına gelindiğinde sadece Çin’de, pirinçteki arsenik nedeniyle 13,4 milyon kanser vakası yaşanabileceği öngörülüyor. Tüm bölgede ise on milyonlarca yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor.

Ne Yapılabilir?

Araştırmacılar, arsenik maruziyetini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:

  • Arsenik emilimini azaltan pirinç türlerinin geliştirilmesi,

  • Pirinç tarlalarında toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi,

  • Kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi.

Related Posts

Tunç Soyer’in ifadesi ortaya çıktı

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 97 kişi, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bu arada Soyer’in Emniyet’teki ifadesi ortaya çıktı.

Salgın sınırda: Sinekle bulaşan virüs için acil uyarı!

İtalya ve Fransa’da görülen salgın sonrası Almanya’daki bilim insanları harekete geçti. Sığırları hedef alan bu virüs, hayvancılığı ciddi şekilde tehdit ediyor.

Resmî Gazete’de bugün (4 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (4 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yangın seferberliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin yangınla mücadelesine destek vermek için ekiplerini İzmir Çeşme’ye sevk etti. Sakarya, Manisa ve Bilecik yangınlarında görevini tamamlayan ekipler, dönüş yolundayken yangın bölgesine yönlendirilirken İstanbul’dan 47 personel ile 20 adet araç ve iş makinesi gece 01.30 sularında yola çıktı.

10 yıl sonra ilk! Üçüncü yol ittifakı mı kurulacak?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 10 yıl önce ayrıldığı Saadet Partisi’ni Cuma günü ziyaret edecek. Görüşmede Saadet Partisi, Yeniden Refah ve Gelecek partileri arasında kurulması planlanan “üçüncü yol” konuşulacak.

İzmir kıyameti yaşıyor! Yangınlara müdahale sürüyor; tahliyeler var, otoyol trafiğe kapatıldı…

İzmir’de Aliağa, Foça, Seferihisar, Buca ve Menderes’in ardından Çeşme’de de orman yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan yoğun müdahale sürerken birçok mahalle tahliye edildi. Bu arada İzmir-Çeşme Otoyolu da trafiğe kapatıldı.