Meclis ne zaman kapanacak 2025? Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girdi mi? TBMM tatil tarihi 2025!

“`html



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), önemli kararların görüşüldüğü bir platform olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak “Meclis ne zaman tatile girecek?” sorusu, son günlerde sıkça sorulmaya başlandı. Meclis, yaz tatiline girmeden önce 10. Yargı Paketi ve trafik cezası düzenlemesi ile ilgili kanun maddelerini Genel Kurul’a sunmayı hedefliyor. Ayrıca, TBMM’de önemli yeni düzenlemeler de kabul edilmiştir. Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, diğer kamu kurumları tarafından yapılacak işe alımlarda 35 yaş sınırı uygulanacak. Peki, TBMM tatil dönemi 2025’te ne zaman başlayacak? İşte merak edilenler.



MECLİS (TBMM) NE ZAMAN TATİLE GİRECEK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) henüz tatil dönemine girmiş değildir. Mevzuat gereğince, Danışma Kurulu’nun tavsiyesi ile Genel Kurul başka bir karar almadan önce 1 Temmuz tarihinde tatile girecektir.

Bir yasama yılı içinde, Meclis’in tatil süresi üç aydan fazla olamaz.



Meclis’in tatil döneminde, Cumhurbaşkanı veya TBMM Başkanı tarafından çağrılması durumunda toplantı düzenlenebilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, durumu gerektirdiğinde toplantıya çağrı yapılmasına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan bir önerge, yedi gün içerisinde incelenmelidir. Bu çağrının, toplantının tarihi ve ele alınacak konuların belirtilmesi gerekmektedir.

Eğer çoğunluk sağlanırsa, gündem maddeleri görüşülmeye başlanır. Meclis, gerekli işlemler tamamlanmadığı takdirde tatiline devam eder; yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı iptal edilir.



TBMM Genel Kurulu’nda, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifin birinci bölümünde yer alan 10 madde kabul edilmiştir.

Bu maddelere göre, Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, diğer kamu kuruluşlarınca yapılacak alımlarda 35 yaş sınırı uygulanacaktır.

Uyuşmazlık Mahkemesi ile ilgili düzenleme ise, başkanının Anayasa Mahkemesi üyesi arasından seçilmesini öngörmektedir.

Kamu görevlerinden ayrılanların belirli işlerde çalışamayacakları şeklindeki düzenlemenin yanı sıra, Vergi inceleme yetkisi olanların, görevden ayrıldığı tarihten itibaren 3 yıl boyunca belirli kuruluşlarda görev almaları yasaklanmaktadır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) işleyişine ilişkin değişikliklerle, kurul üyelerinin atanma kriterleri belirlenmiştir. Adayların, devlet memurları ile ilgili koşulları taşımaları ve herhangi bir siyasi partiyle ilişki içinde olmamaları gerekecektir.



Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nda yapılan düzenleme ile, TRT Genel Müdürü’ne verilecek ücret, en yüksek devlet memuruna verilen maaş ve ikramiye dahil olarak belirlenecektir. Aynı düzenlemeyle, TRT Yönetim Kurulu, kurumun hedeflerine uygun olarak özel şirketler kurma veya mevcut şirketlere ortak olma yetkisine sahiptir.

Yönetim Kurulu, aynı zamanda yurt içinde veya dışında mevcut ortaklıkları satın alabilir veya devralabilir. Bu şirketlerin alım-satım işlemleri, Kamu İhale Kanunu kapsamına girmeyecektir ve süreçler, şeffaflık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak yönetmeliklerle düzenlenecektir.

TRT’de görevli personel, Genel Müdür onayı ile kurumun şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği gibi pozisyonlara atanabilir. Bu atamalar, diğer kanunlardaki kısıtlamalara tabi olmaksızın belirlenen usul ve esaslar dahilinde yürütülmektedir.



Genel İdare Hizmetleri sınıfına dahil memurlara uygulanacak olan ek göstergelerin belirlenmesinde, bu memuriyetlerin nitelikleri göz önünde bulundurulacak ve diğer kamu kuruluşlarındaki benzerleri ile karşılaştırılacaktır. Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli personel çalıştırılabilecektir; bu personelin göreve alım ve terfi süreçleri Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecektir.

Özel hukuk kapsamında çalışacak personel ile ilgili olarak da gerekli düzenlemeler yapılmakta ve Genel Müdürlük personelinin soruşturmaları, ilgili yasalar çerçevesinde yürütülecektir.

TRT’de görev alan personelin yıllık ücretleri ile ilgili ikramiyelerin, Genel Müdür teklifine ve Yönetim Kurulu onayına bağlı olarak belirlenmesi öngörülmektedir.



Kamu kuruluşlarına ait taşınmazlar, TRT’nin kullanımı için bedelsiz olarak tahsis edilebilecektir. Ayrıca, istihdam fazlası olan personelin hakları, diğer kamu kurumlarına atansa bile korunacak ve bu kişiler, almış oldukları aylık ve diğer hakları almaya devam edeceklerdir.

Kanun teklifinin ilk bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, toplantıya ara verme kararı aldı. Ara sonrası gerekli çoğunluk sağlanamadığı için, birleşim 20 Mayıs Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapatıldı.

“`

Related Posts

İngiliz tarihçi Hughes’un “Türkiye’nin Antik Kökenleri” belgeseli Londra’da gösterildi

İngiliz tarihçi Hughes’un “Türkiye’nin Antik Kökenleri” belgeseli Londra’da gösterildi

Bakan Tekin’den 4 yıllık lise eğitimi açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF soruları ve cevapları yayımlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınavlarında her ders için öğrencilere 30 dakika süre tanınacak. Sınavlar, ders bazında düzenleniyor ve her ders için genellikle 20-25 soru soruluyor. Ancak, bazı derslerde (örneğin, Blok Uygulama, Çocuk Gelişimi Alan Uygulaması ve Koleksiyon Hazırlama ve Ürün Geliştirme) farklı sınav formatları uygulanabilir. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek şekilde hesaplama yapılacak. Bu nedenle, öğrencilerin dikkatli bir şekilde soruları yanıtlamaları büyük önem taşıyor. Peki, AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF soruları ve cevapları yayımlandı mı? İşte ATA AÖF soru kitapçığı ve cevap anahtarı ekranı

2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/2) için geri sayım başladı. Peki, 2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

TBMM (Meclis) ne zaman tatile girecek? Yaz dönemi TBMM tatil tarihleri 2025!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2025 yaz tatili takvimi, yasama faaliyetlerini yakından takip eden vatandaşlar ve milletvekilleri için merak konusu olmaya devam ediyor. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre her yıl 1 Temmuz’da tatile giren Meclis, bu yıl yoğun gündemi nedeniyle tatil tarihinde değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, TBMM’nin tatil tarihi belli oldu. Peki, Meclis yaz tatili kaç gün sürecek? TBMM ne zaman, ayın kaçında tatile girecek?