Kamu işçisine yüzde 24 önerildi, akla asgari ücretli geldi… Odatv izini sürdü: Haberler kötü

“`html

Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin maaş artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri kapsamında görüşmeler sürüyor. Bu süreçte, Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) işveren temsilcisi olarak masada yer aldı ve üçüncü teklifini sundu. Altı aylık dönem için yüzde 24 oranında bir ücret artışı öneren TÜHİS, ikinci dönem için ise enflasyon oranında artış yapılmasını öngörüyor.

KAMU İŞÇİLERİ İÇİN YENİ TEKLİF: YÜZDE 24 VE GREV TEHDİDİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, taleplerinin karşılanmaması halinde “En geç 26 Ağustos’ta grev kararı almak zorundayız.” şeklinde konuştu. Kamu işçilerinin talepleri arasında; çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesi, ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, vergi muafiyeti, ikramiye ve yemek yardımlarında artış, grev yasaklarının kaldırılması, iş güvencesinin sağlanması ve kadın işçilerin emzirme izni ve kreş hakkı gibi sosyal hakların iyileştirilmesi bulunuyor.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Ülke genelinde, savunma, demir ve kara yolu, enerji ve sağlık sektörlerinde grev ve iş yavaşlatma görüşmeleri sürerken, asgari ücretliler ise, önceki dönemde yapılan zammın enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade ediyor.

MİLYONLARCA KİŞİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİM SAĞLIYOR

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2025 yılı Mart ayı itibarıyla kamu personel istatistiklerini yayınladı. Buna göre, kamu sektöründe 5 milyon 243 bin 896 kişi istihdam ediliyor. Asgari ücrete tabi çalışanlar dahil edildiğinde, bu sayı 8,5 milyon kişi olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranının AB ortalamasının 6 katından fazla olduğu belirtiliyor.

2023’TE YÜZDE 88, 2024’TE YÜZDE 49, 2025’TE YÜZDE 30 ZAM ÖNGÖRÜLÜYOR

Asgari ücretlilerin, yüksek enflasyon dönemlerinde ücretlerin yılda birkaç kez belirlenmesinin, alım gücünün korunması açısından önemli olduğunu vurguluyorlar. 2023 yılında yapılan iki artışla toplam zam oranı yüzde 88’e ulaşırken, 2024 yılında bu oran yüzde 49 oldu. 2025 yılı için öngörülen zam ise yüzde 30 olarak belirlenerek asgari ücret 22.104 liraya yükseldi.

ENFLASYONU YAKALAMAK İÇİN ASGARİ ÜCRETİN 28 BİN TL OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLİYOR

2025’in ilk beş ayında asgari ücretin enflasyon karşısında 3 bin lira civarında eridiği, Temmuz 2025 itibarıyla Ocak 2024’teki alım gücünün korunabilmesi için maaşın 28 bin TL civarında olması gerektiği ifade ediliyor.

BAKAN IŞIKHAN’DAN KESİN CEVAP: “ZAM GÜNDEMDE DEĞİL”

Bütün bu tartışmalar sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete zam ile ilgili sorulara “Asgari ücret ara zammı şu anda gündemimizde değil, enflasyonun düşmesini bekliyoruz, bir sorun çıkmazsa asgari ücrete zam konusu o zaman değerlendirilebilir.” şeklinde yanıt verdi.

BAKAN ŞİMŞEK: “KÖKLÜ SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE KISA SÜREDE ERİR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bütçe açığı, cari açık ve enflasyonla mücadele etmeden yapılacak olan artışlar sürdürülebilir olmayacaktır. Önceliğimiz köklü çözümler bulmaktır. Bu şekilde geçici artışlar yapabiliriz ama köklü sorunlar çözülmeden bu artışlar hızlı bir şekilde etkisini yitirir. Enflasyonu kontrol altına alabilirsek, sisteme yeniden düzen vermiş olacağız.” açıklamasında bulundu.

YILMAZ: “YÜZDE 250’Yİ AŞAN REEL ARTIŞ YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AKP’nin Kızılcahamam’da düzenlediği istişare kampında “Net asgari ücrette 2002 yılından itibaren yüzde 250’nin üzerinde reel artış gerçekleştirdik. Ayrıca memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlar yaparak çalışanlarımızın ve emeklilerimizin refahını artırmayı hedefledik.” dedi.

ODATV’DEN KÖTÜ HABER ASGARİ ÜCRET UYGULAYANLARA

Kamu işçilerinin zammı müzakere edilirken, asgari ücretlilerin yeni bir zam beklentisi sanıldığı kadar umut verici değil. Odatv’nin elde ettiği bilgilere göre, kamu işçilerine ön görülen yüzde 24’lük artış dışında asgari ücretlilerin maaşlarına ek bir zam yapılmayacağı bildiriliyor. Asgari ücretin, yılın ikinci yarısında enflasyon karşısında erimesi bekleniyor ve mevcut durumda zammın yıllık olarak belirlenmesi sebebiyle Ocak ayına kadar yeni bir artış yapılmasının planlanmadığı ifade ediliyor. Ancak, nihai kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı olduğu konuşuluyor.

“`

Related Posts

Kredi borçlarına yeni düzenleme! Faiz düştü, TCMB video yayınladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi faaliyetleri kapsamında, “Herkes İçin Ekonomi” mikro sitesinde “Yapılandırma Nedir?” başlıklı yeni bir video yayınladı.

Büyükşehir’den çiftçiye mazot desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesinin mazot desteğini almaya hak kazanan yaklaşık 5800 çiftçiye kartları 21 Temmuz’da düzenlenecek törenle dağıtılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla yüzde …

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: ‘Terörsüz Türkiye sürecine vurgu yapacağız’

AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, terörsüz Türkiye sürecine vurgu yaparak, “Vatandaşımızın yanında olmayı, bu süreci el birliğiyle hayata geçirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Kınalı Eller Kadın Kooperatifi Musabeyli’de Hizmete Açıldı

Kilis’in Musabeyli ilçesinde kurulan Kınalı Eller Kadın Kooperatifi, depremzede kadınlara ekonomik ve psikososyal destek sağlamak amacıyla açıldı. Kooperatif, yerel ürünler üreterek satış yapmayı hedefliyor.

Bursaspor’a Destek Kampanyası Başlatıldı

Bursaspor’un 2. Lig’e yükselişi için BTSO öncülüğünde destek kampanyası tanıtıldı.

Yargıtay’dan mal sahibi ve kiracıları ilgilendiren emsal karar

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, malını satmak isteyen mal sahiplerini sevindirecek emsal bir karara imza attı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, “Mahkeme, kiracının menfaatlerini de göz önünde tutmak suretiyle kiralananın gösterilmesi hususunda hakkaniyete uygun şekilde ihtiyatî tedbir kararı verebilir” dedi.