Her soğuk algınlığı grip değil

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi rof. Dr. Gaye Ulubay, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl ocak ayının ilk haftasında solunum yolu şikâyetiyle başvuran hastaların yüzde 22’sinde influenza, yüzde 20’sinde ise rinovirüs ve Covid-19 tespit edilmiştir. İnfluenza, altta yatan hastalığı olan kişilerde, gebelerde, yaşlılarda ağır seyredip ölüme neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre aralık ayı itibarıyla influenza oranlarında artış görülmüştür” dedi.

‘AŞI ÇAĞRISI’

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi nfeksiyonları Çalışma Grubu başkanı rof. Dr. bru Çakır dis ise “Birbirine çok benzeyen bu dört hastalığı test yapılmadan ayırt etmek çok güçtür. Test sayısının artırılması gereksiz ilaç kullanımı ve ilaç direncini azaltabilir. Altı ayın üzerinde, özellikle risk grubunda olan kişilere grip aşısının her yıl yapılmasını önermekteyiz. Kalabalık ortamların havalandırılması, özellikle hasta kişilerin maske kullanımı, hastanelerde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesini enfeksiyonların yayılımını azaltacaktır” diye konuştu.

Related Posts

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Uzmanı uyarıyor: Yapay zeka desteğiyle yapılan diyetler sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Yapay zeka desteğiyle yapılan diyetler sağlık sorunlarına yol açabilir