Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Fotonik Çipler, Yapay Zekâ Uygulamaları İçin Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Son dönemde yapay zekânın gelişimi duraklama noktasına gelmişken, yapay zekâ uygulamalarının devasa işlem gücü ihtiyacı fotonik çiplere olan ilgiyi artırmış durumda. Bilim insanları, ışığı (fotonları) kullanan fotonik çiplerle geleneksel elektroniğin ötesine geçmeyi hedefliyor. Bu çipler, elektrik yerine ışığı kullanarak veri işleme kapasitesini artırırken daha yüksek hız ve bant genişliği sunabiliyor.

Fakat fotonik çiplerin kullanımı konusunda uzun süredir karşılaşılan bazı engeller, Nature dergisinde yayımlanan iki yeni çalışma ile aşılmaya başlandı. Her iki araştırma da fotonik sistemlerin gerçek dünya uygulamalarına entegrasyonunu sağlayacak önemli ilerlemeler kaydedildiğini gösteriyor.

Fotonik hesaplama, elektrikli sistemlerde karşılaşılan direnç ve ısı kaybı gibi verim sorunlarını çözebiliyor. Ayrıca matris çarpımları gibi karmaşık matematiksel işlemleri yüksek verimlilikle gerçekleştirebiliyor, bu da yapay zekânın daha verimli çalışmasını sağlıyor.

Ancak fotonik sistemlerin halen analog temelli olması, dijital elektronik sistemlere göre daha az hassasiyet sunmasına neden olabilir. Ayrıca, ışığın elektriğe dönüştürülme süreci bazı gecikmelere yol açabilir. Büyük ölçekli fotonik devrelerin hassas bir şekilde üretilememesi ve uyumlu yazılımın eksikliği de fotonik sistemlerin kullanımını zorlaştırabilir.

Singapur merkezli Lightelligence şirketinden Bo Peng liderliğindeki ekip, “Pace” adını verdikleri yeni fotonik işlemcileri piyasaya sundu. Bu işlemci, 16 binden fazla fotonik bileşen içeriyor ve düşük gecikme süresiyle karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Fotonik-elektronik entegrasyonu ve yazılım uyumluluğu gibi temel sorunları çözebilecek potansiyele sahip.

Diğer bir gelişme ise ABD merkezli Lightmatter firmasının Nicholas Harris ve ekibinden geldi. Bu ekip, geliştirdikleri fotonik işlemci ile çeşitli yapay zekâ sistemlerini başarılı bir şekilde çalıştırmayı başardı. Shakespeare tarzı metin üretimi, film eleştirilerini doğru sınıflandırma ve Atari oyunlarını oynama gibi görevlerde önemli başarılar elde edildi.

Her iki çalışma da fotonik çiplerin gelecekte yapay zekâ için temel donanım olabileceğini gösteriyor. Ancak bu teknolojilerin daha verimli hale gelmesi için daha iyi materyallerin ve tasarımların geliştirilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Sonuç olarak, fotonik teknolojiler artık yapay zekâ destekli gerçek dünya uygulamaları için kullanıma hazır hale geliyor. Gelecek, fotonik çiplerin yaygınlaşması ve yapay zekânın daha da gelişmesiyle şekillenecek gibi görünüyor.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …