Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden gelir elde eden 17 bin mükellefin 44,5 milyar liralık hasılatını vergi dışı bıraktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkesin vergi ödemesi gerektiğini vurgulayarak, vergi cezasından kaçınmak isteyen mükellefleri gönüllü uyuma çağırdı. Dijitalleşen dünyada vergi kayıplarına izin verilmeyeceğini belirtti.
GİB, e-ticaret platformlarından elde edilen gelirleri incelemeye alırken, kayıt dışı hasılatların tespit edilmesi için detaylı analizler yapıldı.
2021-2022 yıllarına ait yapılan analizlerde 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarına ait ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatlarını kayıt dışı bıraktığı ortaya çıktı.
Toplamda 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat belirlendi.
Yapılan analizlerde, hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticaret yapan kişiler de tespit edildi.
Bazı mükelleflerin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında önemli farklar olduğu ve vergi vermeyerek kayıt dışı kaldığı belirlendi.
Vergi dairelerince riskli bulunan mükelleflerden bazıları gönüllü olarak gelir beyan etti ve izaha davet edilen kişilere daha az ceza uygulandı.
Ancak, izaha davete yanıt vermeyen, beyanname vermeyen veya gelirlerini gizleyenler hakkında vergi incelemesi ve cezai süreç başlatılacak.
1 Ocak’ta e-ticaret sektöründe yapılan ödemelere yüzde 1 stopaj getirilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kayıplarının daha rahat tespit edildiğini ve vergi kayıplarına izin vermeyeceklerini belirterek, vergi güvenliğini sağlamak için alınan tedbirlerin önemli olduğunu söyledi.