Dünyada tüm gıda ihtiyacını kendi üreten tek ülke!

Yeni Araştırmaya Göre Guyana, Kendi Gıda İhtiyacını Dışa Bağımlı Olmadan Karşılayabilen Tek Ülke

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde sadece Guyana, tüm vatandaşlarının gıda ihtiyacını dışa bağımlı olmadan karşılayabilen tek ülke olarak öne çıkıyor. Nature Food dergisinde yayımlanan bu araştırma, 186 ülkenin kendi nüfusunu besleyebilme kapasitesini, meyve, sebze, süt ürünleri, et, balık, bitkisel proteinler ve temel nişastalar gibi yedi gıda grubuna göre inceledi.

Araştırmaya göre, dünya genelinde bulunan ülkelerin yüzde 65’i, nüfuslarının gıda ihtiyacına fazla miktarda et ve süt ürünleri üretiyor. Ancak, Güney Amerika’da yer alan Guyana, sadece kendi ülkesinin ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda dış ithalata ihtiyaç duymadan kendi kendine yeterli gıda üretim kapasitesine ulaşabilen tek ülke olarak dikkat çekiyor.

Çin ve Vietnam ise yedi gıda grubunun altısında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede gıda üretebiliyor. Ancak, yapılan testler sonucunda sadece bir ülkenin, beş veya daha fazla gıda kategorisinde kendi kendine yeterli olduğu belirlendi.

Bitkisel Bazlı Proteinlerde Küresel Kıtlık

Araştırma, dünya genelinde bitkisel bazlı protein (fasulye, mercimek, nohut, fındık ve tohumlar gibi) ve nişastalı karbonhidrat üretiminde küresel bir kıtlık olduğunu gösterdi. Katılımcı ülkelerin yarısından azı, bu tür gıdaların yeterli miktarda üretimini sağlayabiliyor. Ayrıca, sadece %24’ü yeterli miktarda sebze yetiştirebiliyor.

Avrupa ve Güney Amerika, kendi kendine yeterlilik açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı konumda bulunuyor. Ancak, küçük ada devletleri, Arap Yarımadası ülkeleri ve düşük gelirli ülkeler, gıda üretimi konusunda daha fazla dış ithalata bağımlılığını sürdürüyor. Örneğin, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Makao, Katar ve Yemen gibi ülkeler hiçbir gıda grubunda yeterli üretimi gerçekleştiremiyor.

Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Jonas Stehl, araştırmanın baş yazarı olarak BBC Science Focus’a yaptığı açıklamada, düşük öz yeterliliğin her zaman olumsuz bir durum olmadığını belirtti. Stehl, “Bir ülkenin gıda üretiminde düşük seviyelerde kalmasının geçerli ve faydalı nedenleri olabilir” dedi. İklim koşulları, toprak kalitesi veya istikrarlı sıcaklık eksiklikleri gibi faktörler, bazı ülkelerin gıda üretim kapasitesini sınırlayabiliyor. Stehl, bu durumun, daha uygun bölgelerden gıda ithalatı yaparak maliyet açısından daha etkili olabileceğini dile getirdi.

Ancak Stehl, düşük öz yeterliliğin, ülkeyi kuraklık, savaş veya küresel gıda tedarikindeki ani şoklara karşı daha savunmasız hale getirebileceği konusunda uyardı. COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, ithalatçı ülkelerde güvenilir gıda tedarikinin aksaması, kendi kendine yeterlilik konusundaki tartışmaları artırdı.

Stehl, artan milliyetçilik ve bazı ülkelerin dışa bağımlılığını azaltma çabasıyla ulusal gıda öz yeterliliği konusundaki ilginin tekrar arttığını belirtti. Stehl, “Halk sağlığını korumak için dayanıklı gıda tedarik zincirleri kurmak şarttır” diyerek, sürdürülebilir ve güvenilir bir gıda tedarik sisteminin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

İnan Kıraç’ı kaçıran şoförden ‘bas gaza’ iddiası!

İş insanı İnan Kıraç’ın hastaneden kaçırılmasıyla ilgili gözaltına alınan şoförü Barış C. İle refakatçileri Kamil İ. ile Ali Ş. işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Yıllardır yanında çalıştıkları İnan Kıraç’ı kaçırmadıklarını belirten şüpheliler “Bize hastanede kalmak istemediğini söyledi. Birlikte çıktık. ‘Bas gaza, şehir dışına çıkalım’ deyince hareket ettik. Yolda iddiaları duyunca geri eve döndük” ifadelerini kullandı.

1 sent tarih olacak

ABD Hazine Bakanlığının, ekonomik anlamda verimsiz olduğu için artık 1 sentlik madeni para basmayacağı bildirildi.

Ahmet Özer’in duruşması öncesi Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Terörsüz Türkiye’ göndermesi

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, yerine kayyum atanan CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında, ilk duruşma öncesi, adalet çağrısı yaptı.

Putin’den dengeleri değiştirecek emir! Ateşkes beklenirken…

Putin, Ukrayna sınırında bir “tampon bölge” kurulması yönünde emir verdi. Bu kararla birlikte, sınır hattında güvenliği artırmaya yönelik yeni bir adım atılmış oldu. KURSK BÖLGESİNİ ZİYARET ETMİŞTİ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz gün …

MHP’li Feti Yıldız o sözleri yalanladı: Habere ‘düzeltme’ geldi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM’ye sunulması beklenen ‘infaz düzenlemesi’ için “KHK mağdurlarını da kapsamalı. İnfaz eşitliği sağlayacak kanun yapılmalı” dediği iddiasını yalanladı. Gazeteci Hilal Köylü de ilgili haberiyle ilgili düzeltme yayımladı.

Ukrayna dronları Moskova üzerinde düşürüldü: Rusya bir gecede 105 dron vurduğunu açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya ait 35 dronun Moskova bölgesi üzerinde düşürüldüğünü bildirdi. Bakanlık açıklamasında, hava savunma sistemlerinin gece boyunca 105 Ukrayna dronunu imha ettiği kaydedildi.