Dünya tehlikeli bir iklim eşiğini aştı

2015 Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışını 1,5°C’nin altında tutmayı hedefliyor. Ancak bu hedef, yıllık sıcaklık dalgalanmaları yerine uzun vadeli ortalamalara göre değerlendiriliyor. 2024 yılı boyunca sıcaklıklar 1,6°C seviyelerine kadar ulaştı, bu da bilim insanlarının gelecekte bu seviyenin kalıcı hale gelebileceğini öngörmesine neden oldu.

İKİ BAĞIMSIZ ARAŞTIRMADA AYNI UYARI

Avrupa ve Kanada’da yapılan iki bağımsız çalışma, Dünya’nın artık 1,5°C sınırının kalıcı olarak aşılmakta olduğunu gösterdi.

  • Avrupa çalışması, geçmiş sıcaklık eğilimlerine bakarak, bir yıl 1,5°C eşiğini geçtiğinde, önümüzdeki 20 yıl boyunca bu sıcaklığın korunacağını öne sürdü.
  • Kanada çalışması ise 12 ay üst üste 1,5°C’nin üzerinde sıcaklık kaydedilmesi halinde, bunun uzun vadeli bir eğilime işaret ettiğini ortaya koydu.

Her iki çalışma da karbon emisyonlarının hemen azaltılmasının bile Dünya’nın bu eşiği aşmasını engelleyemeyeceğini gösteriyor.

İNSANLIK YANLIŞ YÖNE GİDİYOR

Bilim insanları onlarca yıldır fosil yakıt kullanımının karbon salınımını artırarak gezegeni ısıttığını söylüyor. Ancak insanlık karbon salınımını azaltmak yerine artırdı. 1990’dan bu yana küresel karbon emisyonları %50 oranında arttı.

Araştırmalar, küresel ısınmayı durdurmak için karbon salınımının net sıfıra ulaşması gerektiğini gösteriyor. Ancak bu bile bazı bölgelerde ısınmanın yüzyıllarca devam etmesini engelleyemeyecek.

İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ GİDEREK ARTIYOR

Dünya genelinde iklim değişikliğinin etkileri giderek daha yıkıcı hale geliyor.

  • Okyanuslar ısınıyor, deniz seviyeleri yükseliyor ve kıyı bölgelerini tehdit ediyor.
  • Orman yangınları ve aşırı hava olayları artıyor.
  • Büyük ekosistemler, özellikle mercan resifleri, geri dönüşü olmayan hasarlar görüyor.

Bu durum, gelecek nesiller için daha zorlu bir yaşam anlamına geliyor.

KÜRESEL MÜCADELE ŞART

Olumsuz tabloya rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş hız kazanıyor. Dünya genelinde fosil yakıt kullanımı azalıyor ve sanayideki karbon salımı yeni teknolojiler sayesinde yavaşlıyor. Ancak bilim insanlarına göre, çok daha büyük ve hızlı bir dönüşüme ihtiyaç var.

Eğer Dünya 1,5°C sınırını geçtiyse, gezegeni soğutmak için yalnızca sıfır emisyon değil, karbon emisyonlarını negatif hale getirmek gerekecek. Bu da atmosferden daha fazla karbonun çekilmesini zorunlu kılıyor.

Related Posts

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.

Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Yıllardır hafıza ve düşüncenin mimarları olarak yalnızca nöronlara odaklanan bilim dünyası, yeni bir çalışmayla bu anlayışı sorgulatacak bir bulguya ulaştı. Mayıs ayında PNAS dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yıldız şeklindeki beyin hücreleri olan astrositler, beynin devasa hafıza depolama kapasitesinden sorumlu olabilir.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …

Chatgpt’den iş dünyasına özel yeni özellikler: Bulut entegrasyonu ve toplantı kaydı geldi

Bu yenilikler arasında farklı bulut servisleriyle entegrasyonlar, toplantı kayıt ve döküm özellikleri ve derinlemesine araştırma için araç bağlantılarını sağlayan MCP (Model Bağlam Protokolü) desteği bulunuyor. BULUT SERVİSLERİYLE GÜÇLENDİRİLMİŞ …