Her gece aldığınız bu ilaç, Alzheimer’a karşı kalkan olabilir!

Uyku ilacı Alzheimer Hastalığına Karşı Kalkan Olabilir

Yapılan bir araştırma, yaygın bir uyku ilacının Alzheimer hastalığıyla bağlantılı zararlı proteinlerin beyinde birikmesini azaltabileceğini ortaya koydu.

St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, uykusuzluk tedavisinde kullanılan ‘suvorexant’ isimli ilacın, beyni her gece temizleyen sıvı aracılığıyla Alzheimer ile ilişkili ‘amiloid-beta’ ve ‘tau’ proteinlerinin seviyelerinde hafif bir düşüşe neden olduğu belirlendi.

Araştırma, uyku kliniğinde iki gece boyunca gözlemlenen ve herhangi bir bilişsel bozukluğu olmayan 38 sağlıklı, orta yaşlı yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Bulgular, uyku ve Alzheimer hastalığının biyolojik belirtileri arasında olası bir bağlantıya işaret ediyor.

Bilim insanları uzun süredir uyku bozukluklarının, Alzheimer’ın hafıza kaybı ve zihinsel gerileme gibi belirtilerinden önce ortaya çıkabileceğini düşünüyor. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce beyinde ‘amiloid-beta’ plakları birikmeye başlıyor ve sinir hücrelerinin arasını tıkayarak hastalığın ilerlemesine katkıda bulunuyor.

Araştırmanın başyazarı Washington Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi’nden nörolog Dr. Brendan Lucey, elde edilen sonuçların umut verici olduğunu ancak kesin yargılara varmak için erken olduğunu söyledi.

Lucey açıklamasında, “Alzheimer hastalığından endişe eden bireylerin, sadece bu çalışmaya dayanarak her gece ‘suvorexant’ kullanmaya başlamaları için henüz yeterli kanıt yok” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yetmez, önce genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Sürekli yorgun, dalgın ve unutkan mı hissediyorsunuz? Nedeni düşündüğünüzden daha basit olabilir! Uzmanlar demir eksikliğinin sadece kansızlık değil, birçok başka rahatsızlığı da tetiklediğini söylüyor. Peki doğal yolla nasıl önlenir?

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir