Oyun Oynarken Değil, Çalışırken Öldüler… Staj ve Çıraklık Sigortası Ne Zaman Yasalaşacak?

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduriyeti Türkiye Gündeminde!

Sosyal güvenlik sistemi Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu konulardan biri de staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti. Binlerce insan, staj veya çırak olarak çalıştıkları dönemde edindikleri sigorta kayıtlarının emeklilik hesaplarında geçerli olmadığını öğrendiklerinde şaşkınlık yaşıyor.

O gençler sadece öğrenmek için değil, gerçek anlamda çalışmak ve hayata adım atmak için o iş yerlerindeydiler. İş disiplinini sıralarda değil, atölye, sanayi sitesi veya hastane koridorlarında öğrendiler.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre yapılan sigorta sadece iş kazalarını kapsıyor. Uzun vadeli sigorta kolları devreye girmediği için, bu süreler emeklilik hesabına dahil edilmiyor. Halbuki bu gençler gerçekten çalıştı, sorumluluk aldı ve üretime katkı sağladılar.

Bazıları staj yaptıkları yerlerde hayatlarını kaybetti. Bu trajediler, stajyer kızın atık kamyonunun altında kalması, çırak gencin torna makinesine sıkışması gibi acı olaylarla sonuçlandı. Bu çocuklar oyun oynamak yerine çalışırken öldü. Ancak o dönemde sigortaları yapıldı ve belgeleri verildi. Bugünse bu belgelerin anlamı kalmadı.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Dernekleri ve Federasyonları, yıllardır bu konuda çalışmalar yürüterek kamuoyunu bilgilendirdi. Bu yapılar, mağdurların sesi olmayı başardı ve konunun önemini vurguladılar.

Türkiye’nin seçim öncesinde sosyal güvenlik reformları ve vatandaş talepleri ön plana çıkacaktır. Bu süreçte staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti de önemli bir konu olmaya devam edecek. Bu mücadele uzun yıllardır sürüyor ve karşılığını mutlaka bulacaktır.

Sağlıklı ve güvenceli bir yaşam dileğiyle…

Related Posts

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

Memur ve emeklilerin gözü pazartesi gününde! Maaşlara zam gelecek mi?

Türkiye’de milyonlarca memur ve emekli maaşlarına ara zam yapılacak mı sorusuna cevap arıyor. Maaş zamlarını doğrudan ilgilendiren kritik oranlar 5 Mayıs pazartesi günü açıklanacak. Yapılması beklenen zamlar ise 3 Aylık enflasyon verisine göre belirlenecek

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirde yaşayanlar daha güvenli bölgelere yönelmeye başladı… Bu hareketlilik, Çatalca, Silivri, Arnavutköy ile Tekirdağ’ın Çorlu ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde arsa ve tarla fiyatlarını hızla yükseltti…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir